Sebagai permulaan, kita kembali sekitar Julai yang lalu....heheheeee......
Ni juadah masa open hse di Tawau... nama pisang tu agak annoying la....hurmm...pisang peipek... sebelah tu sambal tomat (or tomato)
Meriah dengan juadah masakan bugis style....ewahhh...
*ehh aku tau korang tengok barang tupperware tu kan...aku pun kagum semuanya tupperware nkoo.... maklumla tuan umah dealer ...hihihii*
Ni dah nak balik KL dah.... Qhaliff jadi mat bunga jap...hehehe
Yg atas sekali tu;
1. Nasi Kuning iaitu antara makanan yang istimewa dan femes hanya di Tawau,
2. yang hitam2 tu dipanggil Pisang Belanda... mana dtg Belandanya pun aku tatau tapi sedapppp...tu makanan orang Bugis ..pisang tu dibersihkan, digoreng sekejap then dimasukkan inti kacang yang dah dikisar halus+marjerin+gula... kendian celup lam telur dan goreng...siap!
3. Yang lagi dengan roti canai tu ialah Teh C Special (3 layer).... sedappp gilerr....
4. Nasi lemak pak nasser dalam AirAsia...punnn sedappp.... naik AA mmg pesan ni je la..
Lepas raya, incik somi ajak pi restoran sabah di hentian kajang. Lokasinya selang sebuah kedai dengan Perkeso Hentian Kajang.
*Abaikan tandanama Nasi Ayam Hainan tu...dah diturunkan dah sekarang..*
Menu di sini semua masakan Bugis...dan ownernya pun org Tawau bahh....hehehe....
Makanan di sini ok juga, aku suka Mee Tauhu...dan Coto Makassar walaupun jiran mertuaku buat laggiiiii sodappp...
Tapi kalo masuk restoran ni mmg le korang akan rase seperti berada di Sabah nun...pelanggannya pun mostly sabahan.... maybe local tak biasa dan tak reti kot nak makan masakan situ? Try le weh.... sedap pe? Burasak (yang berikat dengan daun pisang tu) korang makan dgn coto makassar memang best...
No comments:
Post a Comment